CAC Speurhond HV Breven 3 en 4 maart 2007
100ste speurwedstrijd van Aad v.d. Stap met Tessa

Op 3 en 4 maart hebben wij een CAC Speurhond georganiseerd en we hebben in dit weekeinde alles gehad wat maar mogelijk was.
Allereerst het weer, regen windstoten storm en zon volgden elkaar af. Zaterdag begon voor ons de dag om 04.30 uur. Wij moesten nl. eerst even naar Belgie rijden en daar vanaf 07.30 uur beginnen met de sporen te leggen.
Zaterdag hebben we Willem Spies uitgenodigd om eens te kunnen zien waar deze keurmeester op let tijdens het keuren van de speurhonden. Dit met het oog op het komend WK speurhond waar 2 van onze deelnemers voor zijn geselecteerd.
Op zondag hebben we Nes Bude bereid gevonden om de wedstrijd te keuren.
8 Deelnemers konden we inschrijven en dit aantal was al heel snel behaald zodat we andere inschrijvingen moesten teleurstellen.
De spoorleggers waren Joyce van Eck en Rene Verhulst, verleidingspoorlegger was Fabian van Aalsburg.
Zaterdag begon de wedstrijd heel onstuimig wat betreft het weer. Stortregen en heel veel wind zorgden ervoor dat de moeilijkheidsgraad hoog lag.
Achteraf had ik het idee dat de honden er minder last van hadden dan ik vermoed had.
Het leek wel of de honden intensiever speurden als de wind erg hard was.
Waar ze wel veel last van hadden was het vele water wat op alle velden lag. Regelmatig zag je het water omhoog splatsen als hond en geleider voorbij kwamen.
Dat het voor de spoorleggers geen pretje was…… dat begrijpt u wel.
We hadden vooraf in de kantine geloot en de deelnemers wilden daarna ook nog loten op het terrein welk spoor voor welke hond was. Dus zo gebeurde het. De groep werd gedeeld en de eerste 4 honden draaiden zaterdag als eerste en de andere groep op zondag.
Als de verleiding was gelegd dan werd er dus wederom geloot zodat niemand vooraf wist wie op welk spoor kwam ( wantrouwen??? ik weet niet, maar zo wilden een aantal deelnemers het).
De ene hond had meer moeite met het vele water wat op de sporen lag dan de andere en dat is ook terug te zien in de punten. Ook werd een paar maal het verleidingsspoor opgegaan maar de meeste keerden zelfstandig weer terug naar het goede spoor.
Willem Spies heeft ondanks het barre weer toch genoten van de honden.
Jef Seijen kwam zaterdag met 99 punten van het veld, Louis Geerts ( zijn hond had 4 weken terug een maagkanteling gehad) verdiende een knappe 96 punten en ouwe rot in het vak Aad v.d. Stap had met Tessa 95 punten en met York 98 punten. Helaas was er vandaag 1 deelnemer gezakt.
 
Zondag wederom vroeg op en gelukkig was het droog. S'morgens scheen de zon en even leek het erop dat de regen weer zou beginnen maar het is de hele dag droog gebleven.
Jammer was het dat 1 deelnemer problemen ging maken over het verschil van kwaliteit van de velden en de volgens hem oneerlijke loting. Ik denk dat we als vereniging alles hebben gedaan om te proberen de velden zo veel mogelijk gelijk te houden maar met 8 honden die allemaal een groot veld nodig hadden en dat 2 dagen achter elkaar en we liever geen geïnjecteerde velden erbij wilden hebben is het niet altijd mogelijk alles precies gelijk te krijgen. Al moet ik zeggen dat de andere deelnemers absoluut niet geklaagd hebben over de kwaliteit van de velden. Jammer dat deze nieuwkomer in de speurhondensport de sportiviteit onder de deelnemers in een kwaad daglicht zette.
Na dit incident zijn we verder gegaan en tijdens de prijsuitreiking heeft deze deelnemer zich openlijk verontschuldigd over zijn uitlatingen.
Vandaag bleek dat de honden er weer zin in hadden en alle 8 deelnemers slaagden dan ook.
Wij, als HV Breven waren er trots op dat we mochten zorgen dat Tessa en Aad v.d. Stap hun 100ste speurwedstrijd konden volbrengen met een mooie 95 en 96 punten en de kwalificatie uitmuntend.
Wij hebben bij de prijsuitreiking even stil gestaan bij dit jubileum en hebben Aad en Tessa een taart aangeboden met daarop de vermelding “proficiat Tessa 100ste speurwedstrijd.”
Dit was de eerste keer dat ik Aad met een mond vol tanden heb gezien.
We hebben in totaal 3 honden gehad met een totaal over 2 dagen met uitmuntend 1x ZG , 2x Goed, 1x voldoende en helaas 1x onvoldoende.
 
S’avonds zaten we nog gezellig met de Waalse gasten een hapje te eten en daarna kon iedereen voldaan naar huis.
 
Hieronder volgt de uitslag:
 
Jef Seijen                     Yepper Romanishel                   99        98        197       uitmuntend
Aad vd Stap                  York 't Palmaleine Hof               98        94        192       uitmuntend
Aad vd Stap                  Kuka's Zazou ( Tessa)               95        96        191       uitmuntend
Louis Geerts                 Yaro v Santamar                       96        94        190       Zeer goed
Dirk Leemans                Borra v Blutsenhof                     82        90        172       Goed
Christian Hardat            Talt-rek du val des Hurles Vent   80        88        168       Goed
Joel Mirandelle              Zimba de Zennevalei                  86        71        157       voldoende
Jaques Doneux             Arco 't Palmaleine Hof               15        70        ---         onvoldoende
 
Yvonne Verschoor
Secr. HV Breven