NATIONALE

KAMPIOENSWEDSTRIJDEN 

KNPV
zaterdag 8 en zondag 9 september 2001

verslag : P.S. Babijn

DE KAMPIOENSWEDSTRIJDEN PH 1 EN OBJECTBEWAKINGSHOND
Op zaterdag 8 - en zondag 9 september werden de gecombineerde wedstrijden PH 1 en Objectbewakingshond afgewerkt.
Om zich voor deze kampioenswedstrijden te kwalificeren, moet men tijdens de najaarskeuring 2000 of tijdens de voorjaars- of zomerkeuring 2001 een certificaat met lof met het hoogste aantal punten hebben behaald.
Voor deelname aan het programma Objectbewakingshond werden 10 geleiders met hun honden uitgenodigd. Dat ook hier uitstekende prestaties geleverd waren blijkt uit het aantal punten dat in deze discipline tijdens de certificaatskeuringen werden behaald te weten:
2 combinaties die het maximale aantal punten van 356 wisten te behalen; 2 combinaties met 355 punten; 1 combinatie met 354 punten en 5 combinaties met 353 punten.


DAG 2 ZATERDAG 8 september 

Bij betrokken lucht maar droog weer opende de voorzitter van de KNPV de heer van Rossum omstreeks 08.20 uur de wedstrijddag. De resultaten die door de geleiders met hun honden op de certificaatskeuringen waren behaald geven een goed beeld van het huidige africhtingsniveau. Gelet op het vorenstaande konden twee spannende wedstrijddagen worden verwacht, waarbij factoren als routine, geluk of pech van doorslaggevende invloed op de uitslag zouden kunnen zijn.

Het ochtendprogramma

Onmiddellijk na de opening verdeelden de geleiders zich in 4 groepen en gingen de geleiders met hun honden op weg naar de eerste oefeningen. De oefeningen die door alle deelnemers moesten worden uitgevoerd waren: de beide revieroefeningen; de springoefeningen; het zoeken; de volgoefeningen; het blijven liggen; het voedsel weigeren; het transport en het stil zijn.
Voor het programma PH 1 moest bovendien het zogenaamde waterwerk en het bewaken van een voorwerp worden getoond.
De honden voor het programma Objectbewakingshond dienden nog de oefeningen het surveilleren en de overval op de geleider uit te voeren.
In de afgewerkte voormiddagoefeningen bij het programma PH 1 liep Schipper met Jardo een flinke achterstand op bij de oefeningen 'overzwemmen', 'voorwerprevieren' en 'transport'.
Ook was er kostbaar puntenverlies voor Van den Berg die 10 punten verspeelde bij de oefening 'voorwerp revieren'.
Na afwerking van het ochtendprogramma was de stand van de best geklasseerden voor het programma PH 1 als volgt: Zonder puntenverlies alleen aan kop Beck met 180 punten, op de voet gevolgd door Elissen en Kleine Schaars, beiden met 179½ punten en Vingerhoets en Niemeijers met respectievelijk 178 en 176 punten.
De tussenstand voor de Objectbewakingshonden luidde als volgt:
Kleuskens aan kop met slechts een halve punt verlies met 225½ punten gevolgd door Beckers en Peeters met respectievelijk 224 en 223 punten. Sturme en Van Rooy misten de aansluiting met de top omdat beiden een voorwerp bij het 'surveilleren' hadden gemist. Omdat alles nog mogelijk was, werd met veel spanning het middagprogramma tegemoet gezien.

 


Het middagprogramma

Na de middagpauze werden de keurmeesters, de helpers alsmede de geleiders aan het enthousiaste publiek voorgesteld door de heer Venmans. De keuringscommissie onder leiding van de heer A.P. School, bestond verder uit de heren F.P.M. Aerts, C.J. Jorna, H.W. Kusters,
P.C. Spierings en J. Talens. De helpers die voor deze dag werden aangezocht waren de heren
R.W. Stuurman J. Tuin en C. Visser.
Om 13.30 uur werd begonnen met het meest spectaculaire gedeelte van het KNPV programma de zogenaamde 'steloefeningen'.
Bij de koplopers ging het bij de PH 1 honden aanvankelijk nog gelijk op. Elissen, die na het ochtendprogramma met slechts ½ punt verlies op een riante 2e plaats stond, verloor 3 kostbare punten bij de oefening 'terugroepen' en zag hierdoor zijn kansen op de titel in rook opgaan.
Beck en Kleine Schaars verloren beiden 1 punt zodat de schade beperkt bleef.
De hond van Kleuskens, die bij de Objectbewakingshonden na het ochtendprogramma met een halve punt verlies op rozen leek te zitten, verloor 15 punten met de oefening 'terugroepen' en werd daardoor ver teruggeslagen in het klassement. Bij de andere toppers verloor Beckers 1 kostbaar punt en Peeters werkte 's middags geheel foutloos.

 


De geleiders en hun supporters moesten nog een dag geduld hebben omdat de uitslag pas na afloop van de 3e en tevens laatste dag van dit driedaagse evenement bekend gemaakt zou worden. Met een kort dankwoord aan allen die aan het welslagen van deze wedstrijd hun medewerking hadden verleend, eindigde de voorzitter deze dag en wenste een ieder wel thuis en tot morgen.
Onder de gasten die wij deze dag mochten begroeten, was de erevoorzitter van de KNPV de heer G.J. Feijlbrief.

DAG 3 ZONDAG 9 september

Deze dag zou de beslissing brengen in de strijd om de Nationale titels PH 1 en Objectbewakingshond.
Met het voortreffelijke werk van de 'concurrentie' - die gisteren reeds hun programma's hadden afgewerkt - nog vers in het geheugen, wachtte de geleiders vandaag een zware taak.
Duidelijk was dat, indien men nog een rol van enige betekenis wilde spelen in de top van het eindklassement, er geen - of heel weinig - puntenverlies mocht plaatsvinden.
DAG 3
Deze 3e en laatste dag begon in ieder geval slecht doordat een enorme regenbui de opening dreigde te verstoren. Gelukkig was de hoofdsponsor van de KNPV, CHAMP Dogfood, op alles voorbereid en bood de aanwezigen een droge plaats in zijn tent.
Na het openingswoord van de voorzitter van de KNPV de heer van Rossum en een korte instructie van de vice-voorzitter de heer School verspreidden de geleiders zich op weg naar hun eerste oefening.

Het ochtendprogramma

De oefeningen die door de deelnemende combinaties moesten worden uitgevoerd zijn reeds vermeld in het verslag van de tweede dag.
De keuringscommissie, onder leiding van de heer A.P. School, die de belangrijke taak had om de verrichtingen van de combinaties te beoordelen en op een juiste wijze te waarderen bestond verder uit: mevrouw C.L.M. de Cort; de heren H. Huysmans; S. Roest; R.H. Vreeburg en J. van Weert.
Als helpers fungeerden deze dag de heren: L.C.M. Broeders; J. Huijink en G.J.J.M. Wouters.
Tijdens de lunchpauze werd een tussenstand opgemaakt voor de combinaties die het programma PH 1 hadden afgewerkt, waarbij het volgende beeld ontstond:
Op de 1e plaats Puts die het ochtendprogramma zonder puntenverlies wist af te sluiten en daarbij 180 punten veilig stelde gevolgd door Van der Linden met 178½ punten.en op een gedeelde 3e plaats kwamen Martens en Rijken, beiden met 177 punten. Op de 5e plaats eindigde Markus met 174 punten. Uit het vorenstaande blijkt, dat zich al een eerste schifting aftekende.
Swinkels verloor 10 punten bij het 'overzwemmen' en dat is in een wedstrijd als deze onoverkomelijk voor een hoge eindklassering. Ook Verwegen en Jansen misten aansluiting met de kopgroep door verlies van 7½ punten.
De tussenstand voor de Objectbewakingshonden was als volgt:
Op de 1e plaats Mols met 219½ punten. Dan volgde Musch met 215 punten en met een haast onoverbrugbare achterstand kwamen dan Van Hagen met 214½ punten, Jansen met 213½ punten en Boone met 210½ punten.
Uit het bovenstaande blijkt dat alles nog mogelijk was en dat het een nek aan nek race zou kunnen worden waarbij halve punten de eindstand zouden kunnen bepalen.

 

Het middagprogramma

Hoewel de verliespunten tijdens het middagprogrammabij de PH 1 honden minimaal waren verloor Puts toch nog 2 punten.Van der Linden en Martens lieten beiden 3 punten liggen wat de kans op de kampioenstitel tot nul reduceerde. Rijken, die 's morgens 3 punten verspeelde wist de schade 's middags te beperken tot 1 verliespunt.
Bij de groep Objectbewakingshonden verloor Mols slechts ½ punt, Musch liet 8 punten liggen en Van Hagen verspeelde 16 punten. Voor Jansen bleef de schade beperkt tot 1 verliespunt. Mede door het feit dat de hond van Boone bij het 'terugroepen' oostindisch-doof leek, verloor hij 17 punten.

 

Alvorens de voorzitter overging tot het bekendmaken van de uitslag bedankte hij het organisatieteam van de leden uit de afdeling Noord-Brabant dat, onder aanvoering van de heer A. van den Broek, had gezorgd voor een uitstekend verloop van dit driedaagse evenement. Ook de heer Venmans werd geloofd voor het uitstekende commentaar tijdens de drie wedstrijddagen. Verder maakte hij van de gelegenheid gebruik Bettina de Winter voor te stellen als nieuwe medewerkster van het Bureau KNPV en werden Bettina en Petra uiteraard bedankt voor hun inzet tijdens de afgelopen drie dagen.
Woorden van dank aan de medewerkers van het Sportpark 'de Vliert' en de Gemeente
’s-Hertogenbosch, de hoofdsponsor CHAMP Dogfood en de subsponsors Four Winds Policedog Center, het tijdschrift Hondensport en Sporthonden, www.shoppinganimals.com en Verschoorpak Hondensportatikelen.
Met een totaal van 439 punten kon de heer L. Beck uit Ureterp, Friesland met zijn Hollandse Herder Kazan zich kampioen van Nederland PH 1 2001 noemen. Naast de kampioenstrofee werd hem de wisselprijs van de beschermheer van de vereniging Mr. Pieter van Vollenhove uitgereikt.
De heer A.J.W. Kleine Schaars uit Broekland, Overijssel met zijn Mechelse Herder Euro legde met 438½ punten beslag op de 2e plaats. Aan hem werd tevens de Louet Feisser wisselbeker ter beschikking gesteld.
De heer J.G.M. Puts wist met 438 punten beslag te leggen op een eervolle 3e plaats.
De extra prijs die beschikbaar was gesteld door de Nederlandse Vereniging van Belgische Herdershonden voor de hoogst geëindigde raszuivere Mechelse Herder ging naar de heer A.C. Martens.
De extra prijs, aangeboden door het Korps Landelijke Politiediensten, ging na loting naar de heer L. Beck uit Ureterp. Om deze prijs, bestemd voor degene met het hoogste puntenaantal in afdeling 3, werd geloot tussen de heer L. Beck en de heer F.P.J. Vingerhoets.
De totale uitslag voor het PH 1 programma geeft het volgende beeld:

Naam

Woonplaats

Afd.

Hondgegevens

Afd.1

Afd.2

Afd.3

A.A.

W.v.V

Totaal

1

L.Beck

Ureterp

Fr.

Kazan, x M.H., reu

65

20

335

10

9

439

2

A.W.J Kleine Schaars

Broekland

Ov.

Euro, xM.H., reu

65

20

333,5

10

10

438,5

3

J.G.M. Puts

Roermond

Lb.

Kira, xM.H., teef

65

20

333

10

10

438

4

F.P.J. Vingerhoets

Boxtel

N-Br

Rudy,x M.H.,reu

63

20

335

9,5

9

436,5

5

A.Elissen

Neerbeek

Lb.

Benno,xM.H., reu

64,5

20

332

10

10

436,5

6

A.J.M. Rijken

Schijndel

N-Br

Castor,x M.H., reu

64

18

334,5

10

9

435,5

7

L.J.H. van der Linden

Mariahout

N-br

Rex,M.HxGrd, reu

64

20

331,5

10

10

435,5

8

A.C. Martens

Amsterdam

N-H

Lanzo,xM.H., reu
NHSB2193937

65

20

330

10

9

434

9

E.J. Niemeijer

Veendam

Gr.

Cody, xH.H., reu

64

20

330

10

10

434

10

A.T.B. Zwart

Barneveld

Gld.

Berry, x M.H., reu

59,5

20

332,5

10

10

432

11

P.H.W. Markus

Olland

N-Br

Rocky, xM.H., reu

60

20

331

10

10

431

12

M.G.J. van den Berg

Ermelo

Gld

Rinus, x M.H. ,reu

65

20

325

10

10

430

13

E.P.J.G.Geytenbeek

Hilversum

N-H

Binky, x M.H., reu

62

20

328,5

9

10

429,5

14

J.P.M. Verwegen

Erp

N-Br

Marco, xM.H., reu

60

20

329

10

10

429

15

D. Janssen

Veenendaal

Utr.

Pitou, x M.H.,reu

61,5

20

329

10

8

428,5

16

J.G.W.F. Swinkels

Helmond

N-Br

Raisa, xM.H., teef

62,5

10

334,5

10

9

426

17

M.Schippers

Nunspeet

Gld.

Jardo,M.H.xH.H.,reu

64,5

16

303

10

10

403,5


Kampioen Objecbewakingshond 2001 werd de heer M.G.H. Peeters uit Horst, Limburg met zijn Mechelse Herder Quatro met een totaal van 353 punten. Naast de kampioenswisseltrofee ontving hij tevens de wisselbeker. Ook de extra prijs die beschikbaar was gesteld door de Nederlandse Vereniging van Belgische Herdershonden voor de hoogst geëindigde raszuivere Mechelse Herder werd hem uitgereikt.
Tweede werd - na toepassing van het wedstrijdreglement - de heer T.H.M. Beckers uit Susteren, Limburg met zijn Mechelse Herder Sandor met eveneens 353 punten.
Als derde eindigde de heer P.L.Mols uit Geleen met Iwan met 348 punten.
De resultaten voor het programma Objectbewakingshond zagen er als volgt uit:

Naam

Woonplaats

Afd.

Hondgegevens

Afd.1

Afd.2

Afd.3

A.A.

W.v.V

Totaal

1

M.G.H. Peeters

Horst

Lb.

Quatro, M.H.,reu
NHSB 2057025

49

100

184

10

10

353

2

T.H.M. Beckers

Susteren

Lb.

Sandor,xM.H.,reu

50

101

182

10

10

353

3

P.L. Mols

Geleen

Lb.

Iwan, xM.H.,reu

50

94,5

185

9,5

9

348

4

G.H.W. Sturme

Grashoek

Lb.

Bas, xH.H., reu

49

93

184

10

10

346

5

H.H. van Rooij

Venray

Lb.

Eska, x M.H., teef

50

88,5

185

10

10

343,5

6

G.J.H.C. Janssen

Rotem Dilsen

Lb.

Bonja, xM.H.,reu

49,5

91

183

9,5

9

342

7

M.J.G.M. Kleuskens

Horst

Lb.

Laron, xM.H. ,reu

50

100,5

167

10

10

337,5

8

A.G.M. Musch

Vlijmen

N-Br.

Roy, x M.H.,reu

46

97

176

10

7

336

9

J. H.van Hagen

Veenhuizen

Dr.

Kim, x M.H. ,teef

50

92,5

166,5

10

8

327

10

A. Boone

Kloosterzande

Zl.

Duco, x M.H.,reu

49,5

90,5

167

8,5

8

323,5


Er kan worden teruggezien op drie uitstekend geslaagde KNPV-dagen die geweldige kampioenen hebben opgeleverd.
P.S. Babijn 

VERSLAG KAMPIOENSWEDSTRIJDEN KNPV PH-II