VERSLAG LEZING  KNPV  speur- sorteer en reddingshonden te RIJEN

Op 26 februari jl.  werd er door de SPEURGROEP BRABANT een LEZING georganiseerd voor Speur-, Sorteer- en Reddingshonden  te Rijen bij de club “de VIJF EIKEN”.

De bedoeling van deze lezing was promotie van deze disciplines binnen de KNPV en uitgebreide informatie te verstrekken aan geleiders van speurhonden, sorteer en reddingshonden;  aan  potentiële geleiders  en  aan alle belangstellenden binnen en buiten de KNPV. Daarnaast werd er instructiemateriaal aangeboden voor Speuren/ Sorteren en was het mogelijk zich in te schrijven voor het volgen van een spoorlegcursus.

Deze SPOORLEGCURSUS wordt verzorgd door Henk Graas, “bekende Nederlander”, in deze tak van sport en spoorlegger van nationale (kampioenschappen) en internationale evenementen van de FCI. (Internationale Federatie van honden). Henk was enkele jaren terug zelf Nederlands Kampioen-2  en werd in het verleden 4e op een WK ! Hij is “thuis” bij PHV.  D.O.S. Reek.(NB)…..

Er was veel promotie- en mediawerk verricht door de Speurgroep Brabant,  in samenwerking met de leden van de Vijf Eiken. Men wist eigenlijk niet echt hoeveel publiek er zou komen: men kon een schatting  maken naar aanleiding van de tientallen mailtjes (waarin men zich aanmeldde) maar verder kwam men niet. Afwachten geblazen dus.

Er waren ongeveer 85 stoelen klaargezet en voor aanvang werd dit aantal uitgebreid tot 110 (meer stoelen waren er niet). Een gedeelte van het publiek moest genoegen nemen met een staanplaats. Overigens was de CATERING perfect verzorgd en geheel  onder controle door diverse leden van de Vijf Eiken.  

De belangstelling bleek overweldigend !

De lezing werd geopend door Henk Hondebrink,
voorzitter van de Vijf Eiken, met enkele woorden van
welkom aan alle aanwezigen (sommigen hebben 3
uur gereden) en in het bijzonder aan de gastsprekers
en afgevaardigden van  de KNPV. <
Namens de KLPD (Kon.Landelijke Politiediensten,
met name afd. Dienst Levende Have), was er een 
boeiende en zeer interessante videopresentatie over 
SPEURHONDEN door Dick Staal en over 

SORTEERHONDEN door Hans de Haas. Zij brachten 
dit vlot en professioneel en wisten de aandacht van 
het publiek vanaf de eerste minuut vast te houden.
FRANS JANSEN, (weer een “bekende Nederlander”) 
met grote ervaring op speurgebied: 3x Ned. Kamp, 
evenveel WK’s, coach van het Ned. Team ) en 
afgevaardigde  namens de Raad van Beheer in  
diverse africhtings commissies: met name voor 
Speur- en Reddingshonden. Nog steeds dagelijks 
actief in de africhting.  Frans behandelde vooral de 

basisgegevens van SPEUREN, voor zowel de hond 
als geleider. Belangrijke zaken waar men niet aan 
voorbij kan gaan, zonder tot een goed resultaat te 
komen. Hij is tevens de auteur van het compacte 
instructieboekje: “In 19 fasen naar een speurhond”, 
dat als een warm broodjevan de toonbank ging.
RIEN PETERS afd. KNPV  REDDINGSHONDEN van 't Haartje te Amersfoort. Jarenlang de drijvende kracht achter de opleiding voor Reddingshonden. Zeer ervaren africhter en altijd enthousiast en gedreven bezig met verschillende disciplines binnen de KNPV. De keuringen zijn de laatste jaren steeds bij 't Haartje. Rien liet het publiek kennismaken met het programma Reddingshond. Kort en bondig behandelde hij de verschillende  onderdelen van deze (ondergewaardeerde) discipline van de KNPV. Mede door deze uiteenzetting en de aankondiging van de OPEN DAG voor Reddingshonden op 10 april as. te Amersfoort,  hoopt men op meer belangstelling  en op uitbreiding van  het aantal geleiders in de toekomst,  voor dit prachtige onderdeel van de KNPV.

De Speurgroep Brabant had verschillende mededelingen m.b.t. data en nieuwtjes, zoals:

KEURING speur- sorteerhonden & Reddingshonden op resp. dinsdag. 26 april te Rijen en op 30 april en 1 mei te Amersfoort. Nieuwe contactadressen voor info en oefenen.; aankondiging van Proefexamen op 29 maart te Reusel  op de sportvelden, (opgeven bij c.smulders@tiscali.be), as. Oefendag 19 maart te Gemonde. Alle informatie over deze disciplines zijn terug te vinden op de website van de KNPV   www.knpv.nl, met nieuws, keuringen, oefendagen, uitslagen, route’s, veel foto’s etc., en op www.knpvforum.nl . Via deze plaats wil de Speurgroep Brabant, webmaster Patrick Teunenbroek zeer hartelijk danken voor zijn vele werk voor het perfect voor elkaar krijgen van onze website.

JAN DUYVEKAM namens de KNPV, met toelichting over de certificaten, zoals die zijn veranderd sinds vorig jaar en wat er nog gaat veranderen in de toekomst. Er is een werkgroep in het leven geroepen (waarvan Jan deel uitmaakt)  en deze gaat zich intensief, (met info van “buiten”), verdiepen in de toekomst van  deze 3  discipline’s. Men verwacht dat in 2007 de NIEUWE CERTIFICATEN van start kunnen gaan. Succes aan de werkgroep….en.even terzijde:: Jan en Henk, ( keurmeesters voor o.a. speurhonden),  hebben beiden deelgenomen aan de 1e spoorlegcursus en het brevet behaald. Nog gefeliciteerd.

Namens de KLPD werd de videopresentatie over SORTEREN door Hans de Haas gepresenteerd. Ook hier was het publiek onder de indruk van de beelden die ze te zien kregen. De flitsende en compacte uitleg van Hans was zo duidelijk, dat er daarna eigenlijk nog weinig vragen waren. Hans vestigde, terecht,  nog even de aandacht op het beluchten van de buisjes. Hier moet niet te licht over worden gedacht. Zijzelf  mogen bij de KLPD,  2 dagen voor een keuring, de lucht ZELF verzorgen, zodat zij 100% zeker zijn van “SCHONE”  luchten, want een hond kan alleen goed sorteren als de luchten 100% zijn.  Vanuit deze plaats, nogmaals een  bedankje voor de medewerking van de KLPD en onze gastsprekers.

Tijdens de middagpauze kon men even bijkomen van alle informatie en natuurlijk uitgebreid met collega africhters een praatje maken. Men kon direct vragen stellen aan de sprekers en aan alle andere ervaren “mannen” die er op deze dag rondliepen. Het was een gezellige boel; de catering was zoals reeds gezegd: picobello; het weer werkte mee; er was een demonstratie van een puppie van 6 weken, die net zijn eerste spoortje liep, het  lucht nemen bij een jonge hond, en sorteren op de “plank”, verzorgd door Ad Verstijnen en Sjaak Evers.

Daarna was er nog gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van informatie. Iedereen had  flink dorst gekregen van al dat “luisteren” en onder het genot van een drankje werd er daarna nog gezellig nagekaart.

Het secretariaat, bemand door 4 personen, had het erg druk. Zij hielden zich bezig met het opnemen van bestellingen, inschrijvingen voor de spoorlegcursus; de verkoop van instructiemateriaal, (was snel uitverkocht) bestelde materialen uitdelen etc. Het liep er storm en ook hier moest men even wennen aan de stormloop. Bedankt leden van het secretariaat.

Wij hopen ieder voorjaar een dergelijke LEZING te kunnen verzorgen, zodat wij altijd up to date blijven met de laatste ontwikkelingen en zeker om de nieuwe “speurneuzen” wegwijs te maken en samen met hen te oefenen voor een van deze drie prachtige certificaten. Of allemaal natuurlijk.

TOT ZIENS, vriendelijke groeten van SPEURGROEP BRABANT  Sjaak Evers en Caroline Smulders   www.knpv.nl

Alle leden van PHV de Vijf Eiken heel hartelijk bedankt voor uw medewerking !

DENK AAN:  Open dag voor REDDINGSDHONDEN op 10 april te Amersfoort en de Oefendag voor SPEURHONDEN op 19 maart te Gemonde